Misel meseca

"
Bog je ljubezen, zato tisti, ki živi v ljubezni, živi v Bogu in
Bog živi v njem.
"

1 Jn 4,16


Križev pot v cerkvi sv. Vida

Uvod:

Križev pot – pot Odrešenika Jezusa Kristusa od sodne palače Pilatove na Golgoto – je bil za Gospoda Jezusa pot strašnega ponižanja in groznega trpljenja, za nas ljudi pa vir rešenja in knjiga življenja.
+ Jezus, prosimo Te, da s pomočjo molitve križevega potarastemo v spoznanju vrednosti trpljenja in žrtve in z vsem življenjem zavračamo greh.

1. postaja: Jezusa obsodijo na smrt

krizevpot1

Pilat je bil strah Judov in bal se je za prijateljstvo cesarjevo. Zato je sodil krivično, proti svoji vesti, četudi je vedel, da je Jezus pravičen.
+ Jezus, prosimo Te, ne dopusti, da bi bili kdaj obsojeni, ker smo sodili krivično, predrzno o ljudeh s katerimi skupaj živimo, tudi samo v mislih ali z besedo.

2. postaja
: Jezusu naložijo križ

krizevpot2

Po izrečeni obsodbi so vojaki Jezusa vzeli, mu vzeli škrlatni plašč in ga oblekli v njegova oblačila. Naložili so mu križ, da ga je nesel sam sebi iz mesta na kraj, ki se imenuje Kalvarija, hebrejsko pa Golgota.
+ Jezus, prosimo Te, pomagaj, da bomo voljno nosili križ odpovedi slabemu v samozataji. Nesel si naše križe; kdor križa ne nosi, ni Tebe vreden.

3. postaja:
Jezus pade prvič pod križem

krizevpot3

Od telesnih muk in duševnih bolečin oslabljen je Jezus obnemogel pod težo križa. Zgrudil se je v prah ulice. Križ je padel nanj.
+ Jezus, prosimo Te, daj nam, da doumemo veličino ponižnosti in ničvrednost napuha. Gospod, prosimo te iz srca; le ponižni je tebi podoben.

4. postaja: Jezus sreča svojo Mater

krizevpot4

Izpolnila se je Simeonova prerokba. Marijo je ob pogledu na Sina Jezusa presunil meč bolečin; toda čeprav skrušena od bolečin, Marija ni omahnila v veri v Sina Jezusa in v zvestobi do Njega.
+ Jezus, prosimo Te, vzgajaj nas v taki veri in zvestobi, da bomo trdni v preganjanju. Gospod, vemo: le zvesti služabnik pojde v veselje svojega Gospoda.

5. postaja:
Simon iz Cirene pomaga Jezusu nositi križ

krizevpot5

Ko so peljali Jezusa, so prijeli Simona iz Cirene, ki je prihajal s polja, in so mu naložili križ, da ga je nesel za Jezusom.
+ Jezus, prosimo Te, daj nam usmiljene ljubezni, da bomo v stiski in trpljenju radi pomagali drugim. Gospod, kar storim kateremu izmed tvojih najmanjših bratov, Tebi storim.

6. postaja: Veronika obriše Jezusu obraz

krizevpot6

Veronika je pristopila k Jezusu in mu dala prt, da si je vanj obrisal potni, krvavi in prašni obraz. Usmiljenje ji je dalo neustrašnost, da se ni bala, kaj bodo rekli ljudje.
+ Jezus, prosimo Te, podeli nam poguma in moči, da se v tvoji sveti službi ne bomo bali ljudi. Gospod, ne sramujemo se evangelija; Božja moč je tistemu, ki veruje.

7. postaja: Jezus pade drugič pod križem

krizevpot7

Jezusova telesna moč je pojemala. Križ je postajal težji in težji. Vnovič je breme križa podrlo Jezusa na tla.
+ Jezus, prosimo Te, naj krepi tvoja milost našo voljo, da bomo odmirali grehom in živeli pravično. Gospod! Tebe, ki nisi poznal greha, je Bog Oče poslal za nas v greh, da bi mi po Tebi postali Božja pravičnost.

8. postaja: Jezus sreča jeruzalemske žene

krizevpot8

Šla pa je za Jezusom velika množica ljudi, tudi žene, ki so žalovale in jokale nad Njim. Jezus se je obrnil k njim in rekel: 'Hčere jeruzalemske, ne jokajte nad menoj, temveč jokajte nad seboj in nad svojimi otroki.'
+ Jezus, prosimo Te, podpri nas, da bomo čutili s Teboj v dejanju in ne samo v čustvu. Gospod Jezus, ne vsak, kdor ti pravi. 'Gospod, Gospod', pojde v nebeško kraljestvo, temveč kdor spolnjuje voljo Tvojega Očeta, ki je v nebesih, tisti pojde v nebeško kraljestvo.

9. postaja: Jezus pade tretjič pod križem

krizevpot9

Jezusu je telesna moč pošla: Zaradi naših grehov ranjen in zaradi naših hudobij potrt se je tretjič zrušil pod težo križa. Gospod Bog je naložil Nanj vse naše pregrehe.
+ Jezus, prosimo Te, podeli nam milost, da iz padcev življenja vedno vstanemo in tako pridemo na goro poveličanja. Gospod Jezus, verujemo, kdor bo vztrajal do konca, ta bo zveličan.

10. postaja: Jezusu vzamejo obleko in mu ponudijo omamno pijačo – vino z žolčem pomešano

krizevpot10

Jezusa so pripeljali na Golgoto in mu vzeli obleko. Dali so mu piti vina z žolčem mešanega. Pokusil je, pa ni hotel piti.
+ Jezus, prosimo Te, uči nas zmernosti; daj nam spoštovanje pred človeškim telesom, da bomo uživali mir čistih duš. Gospod Jezus, vemo, kateri so tvoji, so telesne užitke s strastmi in poželenjem vred križali.

11. postaja: Jezusa pribijejo na križ

krizevpot11

Ko so Jezusa križali, so si razdelili Njegova oblačila. Z Njim so križali dva razbojnika, enega na Njegovi desnici in enega na Njegovi levici.
+ Jezus, prosimo Te, varuj nas lakomnosti, ki je korenina vsega zla, in uči nas potrpežljivosti v trpljenju. Gospod Jezus, ne daj nam, da bi se hvalili s sposobnostmi in lastnostmi, ki jih nimamo. Hvalimo naj se z dejanji, ko odrešujemo sebe in svet, s križem, s katerim bodi nam svet križan in mi svetu.

12. postaja: Jezus umre na križu

krizevpot12

Tri dolge, trpljenja polne ure je trpel Jezus na križu. Ko je okrog tretje ure popoldne vzel kis, je rekel: 'Dopolnjeno je.' In Jezus je spet zaklical z močnim glasom: 'Oče, v Tvoje roke izročam svojo dušo!' In ko je to rekel, je nagnil glavo in izdihnil.
+ Jezus, prosimo Te, vzgajaj nas, da je lepota življenja v žrtvah Zate in za druge ljudi. Gospod Jezus, večje ljubezni nima nihče, kakor je ta, da kdo da' svoje življenje za svoje prijatelje.

13. postaja: Jezusa snamejo s križa in ga dajo v naročje Mariji

krizevpot13

Proti večeru je ugledni Jožef Arimatejec izprosil od Pilata Jezusovo telo. On in Nikodem, oba skrivna Jezusova učenca, sta s križa snela Jezusovo telo in ga položila materi Mariji v naročje.
+ Jezus, prosimo Te, uči nas krščanske pokorščine, ki prinaša svobodo, da smo lahko Božji otroci.

14. postaja: Jezusa položijo v grob

krizevpot14

Časten je bil Jezusov pokop. Z dišavami vred sta Jožef in Nikodem zavila Jezusovo telo v čisto tančico in ga položila v nov, v skalo izsekan grob na kraju, kjer je bil Jezus križan.
+ Gospod Jezus, vemo, vsem je določeno nekoč umreti. Blagor pa le tem, ki v prijateljstvu s Teboj in z vero Vate umirajo. Daj nam, prosimo Gospod Jezus, umreti v prijateljstvu s Teboj, da enkrat tudi s Tvojo pomočjo vstanemo s svojim telesom.

Sklep.
Jezus je šel po kraljevski poti križa do zmage, hodil je skozi trpljenje v poveličanje, skozi smrt v vstajenje.
+ Jezus kralj zmage, prosimo Te, vodi nas, da bomo trdni na križevem potu svojega življenja – do zmage, do poveličanje duše in telesa v večnem življenju. Amen.

petek, 24 marec 2017

Župnija